wtorek, 4 lutego 2014

Dieta punktowa - przepisy cz. 1



Dietę punktową chciałam zacząć już w styczniu. Systematyczność we wszystkim, co prowadzi do wymarzonej figury nigdy niestety nie była moją mocną stroną. Mój aktualny sposób odżywiania odbiega od tego, który chciałabym stosować. Jednak tak bardzo chciałabym po latach narzekania, że chcę być szczuplejsza, coś ze sobą zrobić, że postanowiłam: teraz albo nigdy.

Mam 25 lat, lepszego czasu nie będzie. Powiesiłam na lodówce punktację poszczególnych produktów i do dzieła
:)
 

Poniżej przedstawiam Wam kilka przepisów, z których chcę w najbliższym czasie skorzystać. Znalazłam je na forum Wizaż.pl są już przeliczone na punkty, co wiele ułatwia. {Tutaj} znajdziecie wątek dotyczący diety punktowej. 3majcie kciuki za moją wytrwałość. Do czerwca chcę schudnąć 10kg. Oczywiście nie samą dietą ;)


Włoska zupa warzywna
0 punktów!
2 marchewki 1 cebula 2 laseczki selera naciowego 200g rzepy bądź kalarepy 1 ząbek czosnku 2 puszki (po 400g) pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 900ml bulionu warzywnego łyżka suszonych ziół włoskich
Warzywa pokroić na nieduże kawałki, włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i suszone zioła. Gotować na wolnym ogniu ok 25-30min. Podawać ze świeżą bazylią (lub pietruszką).




 Zupa z dyni piżmowej i czerwonej papryki, z twarożkiem

wartość punktowa: 1 (z grzankami 2.5 pkt)
Składniki: 1 dynia piżmowa 1 cebula 1 czerwona papryka 1.2 l bulionu warzywnego 100g niskotłuszczowego twarożku 150ml odtłuszczonego mleka łyżka szczypiorku szczypta soli i pieprzy do smaku
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka i dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę i wszystko razem dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, aż dynia zmięknie. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, zawartość blendujemy dodając 100g niskotłuszczowego twarożku, stawiamy znów na gaz dolewając 150ml odłuszczonego mleka, przyprawiamy pieprzem i wsypujemy pokrojony szczypiorek.

Można dodać do zupy jeszcze 12,5g grzanek, żeby była bardziej sycąca. Wtedy oczywiście zwiększa się ilość punktów.





Chicken Chasseur

wartość punktowa: 2.5 (z piersią kurczaka)
3.5 (z udkiem)

600g piersi z kurczaka (lub 4 udka bez skóry)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100g pieczarek
1 średnia marchew
puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka natki pietruszki
1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczona w 30ml wody
szczypta soli i pieprzu

Na patelni (można patelnię spryskać olejem o obniżonej kaloryczności w sprayu), podsmażamy kurczaka przez 3-4 min z każdej strony, aż się zrumieni. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Przekładamy do naczynia z kurczakiem, dodajemy pokrojone pieczarki, marchew, pomidory w puszcze i przecier pomidorowy.
Na patelnię, na której smażył się kurczak i cebula wlewamy rozpuszczony bulion i doprowadzamy do wrzenia mieszając by to co pozostało z kurczaka i cebulki się oderwało i przeszło do płynu. Wlewamy do naczynia z przygotowaną potrawą, solimy i pieprzymy.
Wkładamy naczynie do pieca, pieczemy pod przykryciem przez godzinę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Spaghetti Bolognese

wartość punktowa: 7

400g bardzo chudej wołowiny
1 duża cebula (drobno pokrojona)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 laseczki selera naciowego (pokrojone)
1 duża marchew (pokrojona)
200g pieczarek (drobno pokrojonych)
puszka 400g pomidorów
2 łyżki suszonych włoskich ziół
2 łyżki przecieru pomidorowego
150ml wołowego lub warzywnego bulionu

Podsmażamy wołowinę aż zbrązowieje, dodajemy cebulę, czosnek, seler naciowy oraz marchewkę i gotujemy razem ok 4-5 minut. Dodajemy puszkę pomidorów, pieczarki, suszone zioła, koncentrat pomidorowy orz 150ml bulionu i to wszystko razem dusimy przez 25 minut, pod częściowo odkrytą pokrywką (by nadmiar płynu odparował).
W międzyczasie gotujemy 250g makaronu spaghetti.

Porcja ugotowanego makaronu na 1 osobę to 150g (to jest średnia porcja warta 2 punkty, duża to 225g - 3 punkty) przy czym wartość punktowa podana na początku zawiera już dodany makaron

  
  Pitta Pizza


      wartość punktowa - 4.5
dla jednej osoby

1 chlebek pitta z pełnej mąki (2.5p)
1 łyzka stołowa dipu salsa (0p) - można zmieszać passatę z przecierem pomidorowym
25g wędliny z piersi indyka (0.5p) (pokrojonej na małe kawałki)
35g sera mozzarella light (1.5p)

Na chlebie pitta rozsmarowujemy dip/sos pomidorowy, na to układamy wędlinę i na wierzchu ser mozzarella podzielony na cząstki. Całość delikatnie spryskujemy olejem w sprayu light i posypujemy oregano. Zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi.

Na pizze można jeszcze położyć paprykę, pieczarki czy inne warzywa bez dodatkowych punktów.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz